Zengin İçerik İçin Tıklayınız !

24 Şubat 2014 Pazartesi

Yeni Nesil Whatsapp ! ( Next Generation Whatsapp ! Coming Soon )

What's Up, Man ?


Sanırım 2012 yılının başıydı. Her ne kadar Whatsapp, 2009 yapımı olsa da , onu 19 milyar dolarlık satışa götürecek popülaritesini 2011 - 2012 yıllarında yakalamıştı. Biz de bu popülariteden nasibimizi aldık. Sırf Whatsapp uygulamasını indirebilelim diye telefonu değiştirdik. Sonrasında Whatsapp'ın hayatımızdaki yerini anlatmak için, bir kar topunun çığa dönüşmesini örnek versem abartmış olmam sanırım.

Arkadaşlarla Whatsapp üzerinden yapılan muhabbetler çok abartılacak bir yanı değil belki ama farklı ülkelerde yaşayan arkadaşlarınla ücretsiz olarak 7/24 sohbet edebilmen, iletişim kurabilmen, resim, müzik paylaşımı yapabilmen gibi durumlar söz konusu olunca ister istemez yüzyılın buluşu oldu, benim için :) En son 2013'te anne ve babama da Whatsapp destekleyen telefonlar almamızın ardından tüm aile Whatsapp üzerinden iletişim kurar olduk.

Hemen hemen gerekmedikçe kimseyi ne arar ne de SMS atar oldum. Yurt dışındakilerle bile dediğim gibi sadece Whatsapp üzerinden haberleştim. Hatta arkadaşlarla Whatsapp grupları oluşturup, o yazışma grubu üzerinden haberleşip ona göre hareket ettik. Zamanı geldi tartışma platformu oldu zamanı geldi anlık bilgilendirme aracı.

Jan Koum

Jan Koum, Amerikada yaşayan bir Ukrayna göçmeni. 1976 doğumlu. 1992 yılında annesi ve teyzesi ile gelmişler Amerikaya. Üniversite mezuniyeti ardından yıllarca Yahoo da network güvenlik uzmanı olarak çalışıyor sonra brüt maaş canına tak etmiş olmalı ki bir şeyler yapmaya karar veriyor. Başka sebebleri de olabilir tabii. Amerikada mühendis için brüt maaşlar Türkiyedeki gibi düşük olmasa gerek :)


 
Yahoodan ayrılması ardından Facebook'a yaptığı iş başvurusunun reddedildiği rivayet ediliyor ama tabii net olarak bilemiyorum. Sonuçta büyük işler başaranların geçmişte bir yerden kovulduğu yada kabul görmediği hikayesi çok klişe olmaya başladı :) Ama şunu da belirtmek gerek, Zuckenberg, Jan Koum'u uzun süredir tanıdığını ve Whatsapp'ı  uzun süredir takip ettiğini söylemiş. Herhalde başarısız bir iş görüşmesi ardından, her ne kadar Jan'ı, işe kabul etmese de gözündeki ışığı fark edip izlemeye almış.

Amerikada bir göçmen olan Jan Koum, Ukrayna ve Rusyadaki akrabaları ile iletişimi koparmamak için ucuz yöntemleri keşfetmeye çalışırken, hayatının buluşuna imza atıyor ve 2009 yılında Whatsapp'ı geliştiriyor. Ardından zaten hemen herkesin bildiği gibi, Whatsapp'ı Facebook'a 19 milyar dolara satıyor. Jan Koum, bu gün Facebook yönetim kurulu üyesi ve 14 milyar dolarlık hisse sahibi. Ne demişler :
"İhtiyaçlar, buluşların temel sebebidir"

 

Yeni Nesil Whatsapp

Tamam  Jan, iyi güzel sattın Whatsapp'ı , kurtardın hayatını ama ya bizler, kullanıcılar ne yapacak. Facebook neler yapacak acaba, bu güzelim Whatsapp'a. İnternetten bulabildiğim kadarıyla bizi şöyle şeyler bekliyor ;

 
* Facebook arkadaş listenizde Whatsapp kullananların otomatik olarak belirlenmesi, Whatsapp kişi listenize eklenmesi için önerilmesi,

* Rehberinde ekli olmadığınız kişiye Whatsapptan mesaj atabilmek için para ödemeniz,

* Whatsappta yazdığınız iletilerde kullandığınız herhangi bir marka yada ürün adı otomatik olarak algılanıp, bununla ilgili size reklam gönderilmesi,

* Facebook benzeri sosyal bir platforma dönüşüp, ana ekranda kişi listesindekiler tarafından yazılan iletilerin görülmesi,

* Yazışma ekranında bolca göreceğiniz reklamlar,

* Yıllık ücret üzerinden kullanılmaya devam edilmesi,

Bunlar şimdilik alınan duyumlar ama kesin olan bir şey varsa o da Facebook uzun vadede Whatsapp'ı , bir çeşit Facebook'a dönüştürecek. Belki zamanla Facebook içinde eriyip gidecek, Whatsapp. Her güzel şeyin olduğu gibi Whatsapp'ın da sonu vardı. O son da bu satış ile başlamış oldu. Ne zaman tamamlanır bilinmez. O nedenle hala fırsatınız varken keyfini çıkarmaya devam edin. Bu basit ama çok kullanışlı programı, geliştiriyoruz diyerek kompleks bir hale getirmeleri ardından muhtemelen tüm kullanışlılığını öldürecekler. Açıkçası ben Whatsapp'ın sadeliğini, basit ama bir o kadar da işlevli halini seviyordum.

Cagatay










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder