Zengin İçerik İçin Tıklayınız !

28 Şubat 2014 Cuma

How to be a PMP ? - Nasıl PMP olunur ?

PMP de Nedir ?

Arkadaşlarla oturuyoruz. Bir arkadaş, şu an çalıştığı mevcut pozisyonu kastederek, seneye kendini burada görmediğini söyledi. Neydi bu iddaalı çıkışın ardındaki sır ?... Devamında PMP sertifikası aldığını söyledi de anladık ki bu sertifika üzerinden kariyer basamaklarını hızla çıkma planı var. Ama bu PMP neydi onu bir öğrenseydik.

ORKAPLUS İLE İNTERNETTEN PARA KAZANMANIN GERÇEK VE KOLAY YÖNTEMLERİNİ ÖĞRENİN SİZ DE KAZANIN

Project Management Institute

SİZE ÖZEL KOMBİNLERLE ŞIKLIĞINIZI ARTTIRIN


1969 yılında 6 proje müdürü tarafından kurulan bu organizasyon, ilk 10 yıl mühendislik, savunma sanayi ve inşaat sektöründe faaliyetlerde bulunmuş olup Bilişim Teknolojisinin ilerlemesi ile bu sektörde de alıp yürümüş. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde şubesi bulunan bu organizasyonun şubelerine "chapter" denir. Dünya geneli için proje yönetiminde ortak bir dil ve standartlar geliştiren enstitünün şu anda 600.000 üyesi bulunmaktadır.

PMI, geliştirmiş olduğu bu ortak proje yönetimi standartlarını, PMBOK isimli kitapta anlatmaktadır. Tam açılımı "Project Management Body of Knowledge" olan kitabın belirli dönemlerde güncellemeleri yapılmakta olup geçmişten bu güne kadar 5 farklı versiyonu yayınlanmıştır. Şu an geçerli olan 5. versiyonudur.

Proje yönetiminde dünya genelinde ortak bir dil ve standart geliştirmek amacıyla kurulan organizasyon, kitabını yayınlayınca haliyle bu kitabı anlayabilenleri seçmek amacıyla sınav da hazırlamış ve bu sınavı geçenlere sertifika vermeye başlamış : Project Management Professional (PMP)

ORKAPLUS İLE İNTERNETTEN PARA KAZANMANIN GERÇEK VE KOLAY YÖNTEMLERİNİ ÖĞRENİN SİZ DE KAZANIN

Project Management Professional

PMI, kitabı üzerinden yayınladığı proje dili ve standartlarını anlayanları belirleyip sertifika vermek amacıyla bir sınav yapıyor. Sınav sonucunda da başarılı olursanız size PMP sertifikası veriyor. Ama tabii bu sınava öyle karar verdim yarın giriyorum diye giremiyorsunuz. Sınava başvuru şartları var. Başvuru şartlarını sağladınız diyelim peki ya sınava nasıl hazırlanıp da başarılı olacaksınız ?.

Sınava giriş şartı olarak belirli projelerde çalışmış olmanız gerekiyor;

- 2 yıllık mezunlar 7500 saat

- 4 yıllık mezunlar 4500 saat

çeşitli projelerde çalıştıklarını resmi kanıtlarla beyan etmek durumundalar.


SİZE ÖZEL KOMBİNLERLE ŞIKLIĞINIZI ARTTIRIN

Proje yönetimi tecrübenizin olması yanı sıra sınava girmeden evvel PMI onaylı resmi bir kuruluştan PMBOK kitabını temel alan 35 saatlik eğitim almanız gerekiyor. Eğitim sonunda, PMI tarafından onaylı 35 saatlik proje yönetimi eğitimini tamamladığınıza dair resmi belgeniz olmalı.

PMI'a ait internet sitesi üzerinden sınava başvuru yaparken, başvuru şartı olarak istenen bu proje tecrübesi ve proje eğitimi bilgilerinizi beyan etmeniz ardından incelenen başvurunuz için size bir hafta içinde sınava kabul edilip edilmediğinize dair mail üzerinden bilgilendirme geliyor. Kabul edildiyseniz 555 Dolar olan sınav başvuru ücretini ödeyerek sınav için istediğiniz tarihi seçiyorsunuz eğer kabul edilmediyseniz sizden proje tecrübeniz ve talep edilen proje eğitimini aldığınıza dair ekstra belgeler istenebiliyor. Bu arada belirtmek isterim PMI üyesi olursanız sınav için daha düşük ücret ödeyebiliyorsunuz ama tabii PMI üyesi olmanın da ücreti var. Benim fikrimi sorarsanız PMI üyesi olmak  internet sitesindeki eğitim ve iş fırsatı gibi içeriklerle daha karlıya geliyor.

ORKAPLUS İLE İNTERNETTEN PARA KAZANMANIN GERÇEK VE KOLAY YÖNTEMLERİNİ ÖĞRENİN SİZ DE KAZANIN

PMP Sınavına Hazırlık

Sınav başurusunda sorun yaşamadınız ve sınava giriş için tarih aldığınızı kabul edelim. (Tabii sınav için tarih almadan çok evvel çalışmaya başlamış olmanız gerekiyor. Normal şartlarda sınava başvuruyu çalışmanızı tamamladıktan sonra yapmanız mantıklı olur.) PMP sınavı, 200 sorudan oluşuyor ve 4 saat. Sınavı İngilizce almanızı tavsiye ederim çünkü bir çok işe yarar sınava hazırlık kaynağı İngilizce. Sınava İngilizce kaynaklardan hazırlanıp Türkçe dil seçeneği ile sınava girmek, İngilizceden Türkçeye çevrilmiş kavramları tam anlayamamanıza sebep olabilir. Sınavda kavram kargaşası yaşamayın çünkü PMBOK da bir çok sözcük, PMI'a özgü anlamlar için kullanılmaktadır.

Sınava hazırlık kitabı olarak, Rita Mulcahy'e ait son kitabı kullanabilirsiniz. Ben şahsen bu kitabı iki kere okudum ve gerçekten de sınava hazırlık kaynağı olarak gayet yeterli. Sınavda karşınıza çıkacak tüm konuları bu kitaptan detaylı olarak öğrenebilirsiniz. Ama tabii konuları bilmek tek başına yeterli olmayacaktır. Fazlaca örnek soru çözmeniz gerekiyor.

SİZE ÖZEL KOMBİNLERLE ŞIKLIĞINIZI ARTTIRIN

Sınavda çıkan sorular için internette çeşitli soru bankaları satılıyor. Simulatör olarak geçiyorlar. Belirli bir ücret karşılığında 1800 soru satın alabiliyorsunuz. Bu 1800 soruyu anlayarak çözmeniz durumunda sınava hazırsınız diyebilirim.

Sınav daha evvelde bahsettiğim gibi 200 sorudan oluşuyor. 4 saat sürüyor. Bilgisayar karşısında saatlerce 200 soruya cevap vermek, fiziki olarak da sizi zorluyor. Boynunuz tutabilir, sırtınız ağrıyabilir, gözleriniz sulanabilir :) Sınav öncesinde bu durumları da göz önüne alın.

Sınava yeni girmiş biri olarak sınava hazırlıkta dikkat edilmesi gerekenler ve sınavda soru dağılımı ile ilgili şunları net olarak söyleyebilirim,

- Earned value, planned value, cpi, tcpi, spi hesaplamalarını çok iyi bilin. Sorular dolaylı geliyor.
- Change request süreçlerini adınız gibi bilin. (integration management)
- Quality plan, perform quality assurance, control quality süreçleri nedir ve aralarında ne fark bulunur ?
- Çatışma yönetimi çözüm teknikleri nelerdir?
- Hangi durumda hangi tedarikçi sözleşme türü bulunur?
- Project closing adımlarında neler yapılır? (en az 10 soru buradan geliyor)
- Performance reports neden kullanılır? Sorun olduğunda ne yapılabilir?
- Project charter nedir, içeriğinde neler bulunur?
- Beklenmedik risk gerçekleştiğinde ne yapılır? Risk response'ları nelerdir?

ORKAPLUS İLE İNTERNETTEN PARA KAZANMANIN GERÇEK VE KOLAY YÖNTEMLERİNİ ÖĞRENİN SİZ DE KAZANIN

Sınav Sonrası


İlgili sınav merkezinde bilgisayar üzerinden sınavı tamamlamanız ardından "Sınavı Bitir" tuşuna basmanızla kalmış yada geçmiş olduğunuzu öğreniyorsunuz. Kaç puan aldığınızı yada doğru sayınızı belirten bir sonuç yok sadece "FAIL" yada "PASS" yazıyor. Ancak internet üzerinden araştırmalarla anlayabildiğim kadarıyla 200 sorunun en az 130 tanesine doğru cevap vermeniz gerekiyor. Yanlış cevapların doğruları götürmesi gibi bir durum yok. "PASS" gördüyseniz emeklerinizin karşılığını aldınız artık PMI tarafından verilen PMP sertifikasına sahipsiniz demek oluyor :) Tebrikler ! Artık CV'nizde isminizin yanına şu şekilde ekleme yapabilirsiniz ;
PMP sertifikası, sınavı geçmeniz ardından 3 yıl geçerli. 3 yıllık sürenin sonuna gelmeden 60 saatlik çeşitli eğitimleri tamamlamanız durumda sertifikanız bir 3 sene daha uzar ama bu süreçte 60 saatlik eğitimi tamamlamazsanız sertifikayı uzatabilmeniz için bir kez daha sınava girmeniz gerekir.

SİZE ÖZEL KOMBİNLERLE ŞIKLIĞINIZI ARTTIRIN

Son olarak şunu da belirtmek istiyorum. PMP sertifikasını sadece sınava girip de geçmek olarak ele almamak lazım. Bu sadece bir sertifika sahibi olma olayı değil. PMBOK gerçekten proje yönetimi standartlarını belirlemiş ve bu konuda size bir şeyler öğretmeyi amaçlıyor ki öğretiyor da. PMBOK konularını öğrenmeniz, size vizyon katacağı gibi bunları hangi sektörde çalışırsanız çalışın, performansınızı daha yukarı çekmek, başarınızı arttırmak için de kullanabilirsiniz. Belki kısa sürede kariyer basamaklarını çıkıp üst düzey pozisyonlara gelmeyeceksiniz ama emin olun çok faydasını göreceksiniz. PMP eğitimininin hakkını verip, anlattıklarını gerçekten öğrenip anlayarak sertifika sahibi olmak, kendinize yaptığınız geleceği parlak bir yatırımdır.

Cagatay
ORKAPLUS İLE İNTERNETTEN PARA KAZANMANIN GERÇEK VE KOLAY YÖNTEMLERİNİ ÖĞRENİN SİZ DE KAZANIN










3 yorum:

  1. Eline sağlık karşim çok güzel bir anlatım olmuş.

    YanıtlaSil
  2. yararı olduysa ne mutlu :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Çağatay Bey,

    Yeni başlayanlar, PMI & PMP'i bilmeyenler için açıklayıcı ve bir o kadar da yararlı bir kaynak yaratmışsınız. Bunun için harcadığınız zaman ve çaba için teşekkürler.

    YanıtlaSil